de weekendkrant 12 mei 2006

Haaksbergse zet familietraditie voort in razendsnelle Ford
Shirley droomt van Formule 1

Alle ogen zijn momenteel op haar gericht. De 19-jarige Shirley van der Lof vraagt er ook wel om: de goed uitziende Haaksbergse is de enige vrouw in de Formule Ford, ze rijdt met nummer 1 en haar opa was in 1952 Neerlands eerste Formule 1-coureur. Ondanks al die haviksogen vindt ze eigenlijk alleen de mening van haar vader belangrijk. "Hij telt voor honderdduizend."

Zowel vader Alexander als opa Dries hebben hun sporen in de autosport verdiend. Toch werd de familienaam Van der Lof tot zo'n vijf jaar geleden vooral in verband gebracht met de paardensport. Nog altijd slepen haar drie jongere zussen met hun viervoeters de ene na de andere beker in de wacht, maar Shirley kreeg op haar dertiende een kart cadeau van haar vader. Een jaar lang kon ze niet kiezen en verdeelde ze haar aandacht tussen pony en kart. Maar toen ze eenmaal voor het racen had gekozen, bleek ze uitzonderlijk veel talent te hebben. "Ik kartte echter niet om het karten.
Ik had toen al voor ogen dat ik voor het allerhoogste wilde gaan; de Formule 1."
Teameigenaar Ger Valkenburg wilde Shirley graag in z'n Formule Ford-team. Ze moest zich wel eerst bewijzen. Shirley: "De eerste test ging gelijk goed.
Hij heeft zelfs zoveel vertrouwen in mij dat ik met nummer 1 mag rijden. In de Formule Ford heb je een First Division en een A-klasse. We hebben gekozen voor de zwaardere A-klasse. Om daar op het podium te komen moet je echt goed zijn. Het eerste jaar moet een leerjaar worden, maar volgend jaar wil ik voor de titel gaan." Tijdens het paasweekend bleek dat ze prima met de druk kon omgaan. In de eerste race werd ze achtste, komende vanaf een veertiende startplek. Tijdens de tweede race was ze door een aanrijding kansloos voor een mooie klassering.
Vader Alexander pusht haar tot het uiterste. "Hij zegt vaak dat hij het beter kan, maar bewijzen kan hij het niet, omdat hij niet in m'n auto past.
Dat vind ik best wel jammer." Toch stelt ze zeker prijs op zijn mening.
Vader deed immers ooit race-ervaring op in het wk sportscars. "Ik weet altijd precies in welke bocht hij staat. Daar doe ik altijd net ietsje meer m'n best."
Voordat de studente Vastgoed en Makelaardij aan de Saxion Hogeschool in Enschede medio april haar eerste race reed, had ze maar acht dagen in de auto kunnen testen. "Ik merk nu wel dat ik steeds meer één wordt met de auto. In het begin was-ie echt ontzettend groot, maar hij gaat steeds beter passen." Ooit hoopt ze in een Ferrari Formule 1-wedstrijden te mogen rijden.
"Mijn vader en ik zijn echte Ferrari-fans." In elk geval is haar huidige auto ook rood en die kleur staat haar goed.Ze studeert Vastgoed en Makelaardij aan de Saxion Hogeschool in Enschede, maar Shirley van der Lof ziet toch vooral een toekomst als Formule 1-coureur voor zich. "Ik ga voor het allerhoogste." (foto: Marc van Heck)

Terug