TC Tubantia 20 oktober 2008TC Tubantia 13 oktober 2008TC Tubantia 8 september 2008TC Tubantia 18 augustus 2008TC Tubantia 4 augustus 2008TC Tubantia 3 augustus 2008De volledige pagina in PDF-formaat downloaden: JA

De Telegraaf 19 juli 2008

Het was voor haar vierde verjaardag dat Shirley van opa Dries van der Lof haar eerste trapwagentje kreeg.
Nu, 21 lentes jong, is ze vastbesloten in de voetsporen te treden van 'Opa Ferrari', zoals Neerlands eerste Formule 1-coureur door kleine Shirley liefkozend werd genoemd.
De nazaat ligt op koers voor haar grote missie… Volgend weekend komt ze in actie tijdens de Formule 3-races in Assen.

door JAN COLIJN

Ze zegt het zonder maar een moment met haar ogen te knipperen: ,,Ik wil de eerste Nederlandse vrouwelijke Formule 1-coureur worden ooit."

Bepaald niet een uitspraak die je zou verwachten uit de mond van een nuchtere tukkerse. Maar hoe zelfverzekerd ze ook overkomt, het is zeker geen met arrogantie doordrenkte grootspraak. Ze kan haar ambities immers staven met keiharde feiten: in de acht races dat ze in haar debuutjaar aan de start verscheen, mocht ze vier keer het ereschavot beklimmen. Twee keer tweede, twee keer derde. Bovendien, zo vindt ze, ambities zijn niet verkeerd. Want grenzen zijn er om te verleggen. En grenzen verleggen, dáár is waar het in de autoracerij allemaal om draait. Want haar leven bestaat uit balanceren op de limiet. ,,De grote winst boek je in de bochten. Het is een kwestie van zo hard mogelijk er doorheen. En daarvoor moet je de grenzen aftasten. En tja, soms ga je er overheen en gaat het dus mis. Maar dan weet je wel meteen waar de grens ligt."
Ze lijkt voor snelheid geboren. De race-microbe vloeit immers van jongs af aan door haar aderen. Met 'Opa Ferrari' als grote inspirator. ,,Helaas heb ik hem nooit echt gekend. Hij overleed toen ik vier was. Maar wat erg leuk is, is dat ik tot op de dag van vandaag op circuits word aangesproken door oudere mannen die zeggen dat ze mijn opa nog hebben gekend."
In het familiealbum is Shirley te zien als peuter in het trapwagentje. Het roemruchte embleem van het steigerende Ferrari-ros pontificaal op de motorkap van de door opa zelf in elkaar geknutselde speelgoedbolide. Zo ongeveer vanaf het moment dat ze kon lopen, stapte ze ook op een pony. Jarenlang reed ze wedstrijden. Maar die ene paardenkracht had ze op een gegeven moment wel gezien. Ze is nu vooral verslingerd aan de vele gebundelde paardenkrachten van haar Formule 3-racewagen. Ze krijgt er iedere keer weer een adrenalinestoot van. Hoewel ze het een eerste keer maar niets vond dat vader Alexander, zelf gepassioneerd hobbyracer, haar op veertienjarige leeftijd meetroonde naar de kartbaan. Na een eerste ritje, sloeg de vonk echter over. Vier jaar later lonkte vervolgens het grote geweld, waarna ze eerst twee jaartjes meereed in de klasse Formule Ford. ,,De opstapklasse, de leerschool. Daar gaat dus nogal eens wat mis. Het eerste jaar is het letterlijk een kwestie van vallen en opstaan."
De crashes in deze klasse hebben haar niettemin geholpen bij het overwinnen van haar angst. Want in het begin is het behoorlijk wennen om met duizelingwekkende snelheid een bocht te nemen. ,,Deze racewagens zijn zo geconstrueerd dat je door de wind op de vleugels, waarmee de wagen rondom is uitgerust, stevig tegen het asfalt wordt gedrukt. Dus hoe meer gas je geeft, hoe beter je wegligging is. In het begin heb je zoiets van: hoe kom ik in Godsnaam die bocht door? Maar op een gegeven moment is het gewoon een kwestie van gas geven. Anders ben je simpelweg te langzaam."
De racerij vergt dus behalve talent ook een forse portie lef. Zeker als een van de weinige dames in een deelnemersveld vol mannetjesputters. ,,Buiten de baan krijg je alle medewerking. De monteurs, je teamgenoten. Maar eenmaal in de auto is het vechten voor je plekje. Dan ben je op jezelf aangewezen en moet je jezelf vooral bewijzen. Gaat het goed dan ben je als meisje bijzonder, gaat het fout dan zeggen de mensen: 'zie je wel'."
,,Daar komt bij dat geen enkele jongen het leuk vindt dat hij wordt ingehaald door een meisje. Sommigen doen alles om te voorkomen dat je ze passeert. Anderzijds laat ik me ook niet zo snel inhalen door een ander meisje. Als meisje wil je immers bijzonder zijn. Als dan een andere meid je passeert, ben jij op dat moment dus niet meer speciaal... Vandaar dat tactiek zo enorm belangrijk is in een race. Een gat dichtgooien, trucjes bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk in de dode hoek van hun achteruitkijkspiegels blijft zodat je tegenstander je niet ziet. En dan op het allerlaatste moment er voorbij."
Een paar weken geleden ging het in de strijd om het Duits Formule 3 Trophy-kampioenschap mis. Een enorme crash. Auto in puin, Shirley naar het ziekenhuis voor onderzoek. Er bleek niets aan de hand en amper twee uurtjes later stapte ze doodleuk weer in voor haar volgende race. Angst is een slechte raadgever. Hoewel er coureurs tussen zitten die er niet voor terugdeinzen hun rivalen opzettelijk van de baan te rijden. ,,Het laatste wat ik doe is me aan de kant laten duwen. Dat heb ik vooral geleerd tijdens het karten. In die categorie word je een stuk harder."
Bovendien is het volgens haar niet nodig bang te zijn. ,,Je bent in deze wagens enorm goed beveiligd. Je zit zó stevig vast in je gordels dat je haast geen lucht meer krijgt. En als je na verloop van tijd een paar keer bent gelanceerd dan schrik je daar op den duur niet meer zo van."
Racen is niet alleen op de baan hard werken. Ook daarbuiten. Zeker voor een meid van welgeteld 55 kilo. ,,Het is een fysiek hele zware sport. 't Is niet even een kwestie van relaxed een paar rondjes rijden. Zo heb je geen stuurbekrachtiging en worden er heel wat G-krachten op je losgelaten. Je wordt in je kuipje onophoudelijk heen en weer geslingerd. Dat betekent dus dat je fysiek goed in orde moet zijn. Gezond eten, veel pasta's. Vier keer in de week zit ik in de sportschool om kracht op te doen en op mijn mountainbike werk ik aan m'n conditie. Een race vergt enorm veel van je concentratie. Een foutje kan fataal zijn. Of je nu wel of geen angst kent, daar moet je je altijd van bewust blijven."
Ze wil echter niet anders. De autosport is haar lust en haar leven. Kan een motor uit elkaar halen en weer in elkaar zetten - zonder ook maar een schroefje over te houden. ,,Waar het in de racesport om draait, is dat je iedere ronde harder wilt rijden. Via je boordcomputer krijg je telkens je tijden door. En dan is het de kunst om er íedere ronde meer uit te halen. Vroeger was het een kwestie van: wie het meeste lef heeft en het hardst door de bocht gaat, wint. Maar tegenwoordig analyseer je tijdens de testritten aan de hand van de computergegevens waar je nog winst kunt boeken. Dan concludeert de engineer dat je bijvoorbeeld nog vijf, zes meter later voor een bepaalde bocht kunt remmen. Maar ja, vijf à zes meter is erg lastig inschatten bij een vaartje van tweehonderd. Toch zijn het die details die het verschil maken. Soms gaat het maar om een- of tweetiende van een seconde. Maar in de racesport kan dat het verschil maken tussen winst of verlies. Het is voortdurend rijden op de limiet."
Is de computer in de racesport al helemaal ingeburgerd, de laatste jaren valt er plots een andere trend te bespeuren: er doen steeds meer vrouwen hun intrede. ,,Misschien wel omdat het toch wat saai is met al die mannen. Wat je trouwens ziet, is dat veel vrouwen vooral actief zijn in de tourwagens: de gesloten auto's. Vrouwen in de formule-klasses blijven toch bijzonder."
En hoe staat dat in het dagelijks leven? Is ze een heer in het verkeer? Ze moet lachen: ,,Nou, ik heb een Mini Cooper. Echt een droomwens van me. En die is geselecteerd op snelheid: hij heeft iets van 170pk. Ik vind het lekker om bij de stoplichten net wat harder op te trekken. Tja, op de snelwegen moet je je in Nederland uiteraard keurig aan de snelheid houden, maar op die kleine boerenweggetjes is het af en toe geweldig om het gas even flink in te trappen."
Ze studeert 'vastgoed en makelaardij'. ,,Omdat het goed is om wat achter de hand te hebben. Maar eigenlijk wil ik gewoon mijn geld gaan verdienen in de racewereld. Ik weet het: de Formule 1 is wereldwijd voor slechts zo'n twintig coureurs weggelegd. Je moet echter altijd dromen houden. Ooit, ooit, wil ik de eerste Nederlandse vrouw worden in de Formule 1. Echter, eerst nog maar wat jaartjes ervaring opdoen in de lagere klasses. Het loopt momenteel boven verwachting: vier podiumplaatsen in acht wedstrijden is uiteraard geweldig. Maar het wordt nu tijd om ook eens een race te winnen."
'Opa Ferrari' kan trots zijn…

TC Tubantia 28 juni 2008AD Sportwereld 27 juni 2008De volledige (dubbele) pagina in PDF-formaat downloaden: JA

TC Tubantia 13 mei 2008TC Tubantia 28 april 2008TC Tubantia 22 maart 2008TC Tubantia 10 april 2007Telegraaf 4 april 2007TC Tubantia 23 oktober 2006TC Tubantia 25 september 2006TC Tubantia 21 augustus 2006TC Tubantia 7 augustus 2006

Strakke lijnen
Shirley van der Lof wil bij de Masters in Zandvoort bewijzen dat ze racetalent heeft

De Masters betekent op het circuit van Zandvoort drie dagen showtime. Daar geldt zien en vooral gezien worden. Verleidelijk opgesteld metaal en veel strak verpakte gedecolleteerde blondines. Shirley van der Lof is ook blond, maar als ze eenmaal haar oranje-groene helm heeft opgezet, telt dat niet meer. Dan gaat het om andere strakke lijnen. Om racen, om topsport.
Lees verder   

de weekendkrant 12 mei 2006

Haaksbergse zet familietraditie voort in razendsnelle Ford
Shirley droomt van Formule 1

Alle ogen zijn momenteel op haar gericht. De 19-jarige Shirley van der Lof vraagt er ook wel om: de goed uitziende Haaksbergse is de enige vrouw in de Formule Ford, ze rijdt met nummer 1 en haar opa was in 1952 Neerlands eerste Formule 1-coureur. Ondanks al die haviksogen vindt ze eigenlijk alleen de mening van haar vader belangrijk. "Hij telt voor honderdduizend."

Lees verder   

Haarlems Dagblad 6 mei 2006

De bochtentruc van het langzame middengedeelte.
Jeroen Bleekemolen geeft raceles aan talenten

Lees verder   

TC Tubantia 18 april 2006

Zandvoort leeft weer dankzij A1 GP
Van der Lof leert van debuut

Lees verder   

TC Tubantia 13 april 2006

Rookie kan de show stelen
De trainingstijden van 1.48 spraken voor zich.

Lees verder   

TC Tubantia 30 maart 2006

Van der Lof mijdt de grindbakken
Shirley van der Lof (19) ambieert een carrière als piloot.

Lees verder   

TC Tubantia 11 november 2005

Blond en snel
Shirley van der Lof doet reputatie grootvader eer aan

Lees verder   

TC Tubantia 8 november 2005

Tweede plaats Shirley van der Lof
Genk - Kartcoureur Shirley van der Lof heeft het raceseizoen afgesloten met een tweede plaats in de eindstand van het Nederlands kart-kampioenschap in de ICA-klasse.

Lees verder   

TC Tubantia 19 april 2005

Succes voor kartster Shirley van der Lof
Shirley van der Lof maakt snel furore.

Lees verder   

TC Tubantia 10 april 2004

Shirley wordt formule-1-coureur
De doelstelling van de zeventienjarige Shirley van der Lof liegt er niet om:
'Ik wil graag de eerste vrouwelijke Formule 1 coureur worden.'

Lees verder